Selamat Datang ke Blog PERAMAH Temerloh

Wujudnya blog ini adalah bertujuan memberi info kepada rakan-rakan sehobi dan secara tidak langsung dapat memberi serba sedikit maklumat bagi menceritakan keseronokan hobi berkomunikasi radio amatur yang penuh mencabar.

Apa Itu Radio Amatur ?

Radio amatur merupakan salah satu daripada jenis komunikasi yang menggunakan peralatan radio dan elektronik. Penggunaan radio amatur di dalam bidang komunikasi amatlah luas kerana dapat digunakan bagi menghubungkan seorang yang berada samada di dalam kawasan atau ke seluruh dunia dengan menggunakan set radio amatur yang tertentu pada frekuensi yang tertentu.

Terdapat juga sebahagian daripada mereka berkomunikasi menggunakan "kod Morse". Pengendali radio amatur merupakan sebahagian dari penduduk dunia yang mempunyai syarat penggilannya (call sign) sendiri yang merupakan pasport untuk ke seluruh dunia melalui gelombang udara. Sempadan negara, ideologi politik, warna kulit, pangkat atau kedudukan seseorang adalah sama sekali tiada di dalam dunia radio amatur, namun masih terdapat sebahagian kecil lagi negara di dalam dunia ini masih tidak membenarkan penggunaannya di negara sebagai sebahagian dari aktiviti pada masa terluang.

Keseronokan menggunakan perhubungan radio amatur oleh pengendali-pengendalinya ke negara lain menyebabkan sesetengah darinya menghasilkan ikatan persahabatan yang berlarutan yang pada mulanya perjalanan yang jauh menggunakan kapal terbang untuk menemui mereka. Mereka yang dihubungi melalui radio sahaja bagi mengeratkan lagi persahabatan yang sedia ada sebelumnya.
Jika anda dari Temerloh atau di mana jua yang ingin mengetahui dan mengikuti komuniti ini sila emailkan kepada kami di alamat berikut : peramah.temerloh[at]gmail.com

Thursday, September 12, 2013

Senarai Special Event Callsign NFD 2013

Callsign yang telah diluluskan SKMM untuk NFD 2013:

1. 9M2SHQ - Sg. Congkak Hulu Langat, Selangor (MARES)
Station Master : 9M2SQL

2. 9M2STR - Paka Industrial Park, Terengganu
Station Master : 9M2AVB

3. 9M2SJR - Rumah Kelab JASRA, Bandar Baru Uda, Johor Bahru
Station Master : 9M2BAL

4. 9M2SRT - Bkt. Kledang, Ipoh, Perak (PARTS)
Station Master : 9M2SLJ

5. 9M2SKK - Taman Rekreasi JPS Kuala Kangsar
Station Master : 9M2AGC

6. 9M2SPG - Fort Cornwallis, Penang
Station Master : 9M2DY

7. 9M2SKB - Kuala Kubu Baru, Selangor (HUSAR)
Station Master : 9M2YRS

8. 9M2SMM - Pulau Besar, Melaka
Station Master : 9M2YOT

9. 9M2SPJ - Tasik Berjemur, Sg. Tekal, Jerantut, Pahang
Station Master : 9M2RDX

No comments: